След отпадането си в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек заяви, че се опитва да остава здраво стъпила на земята и приема, че не винаги може да бъде перфектна. В момента полякинята се подготвя за защитата на титлата си на турнира в Доха (Катар) през тази седмица.

21-годишната тенисистка беше считана за една от фаворитките за спечелването на първия за годината турнир от Големия шлем в Мелбърн, но претърпя поражение с 4:6, 4:6 от шампионката на "Уимбълдън" Елена Рибакина (Казахстан).

"Исках да се съсредоточа върху това да намаля очакванията върху себе си, че ще играя перфектно през цялото време", отбеляза тя пред репортери.

През миналата година Швьонтек направи серия от 37 поредни мача, спечели Откритите първенства на Франция и САЩ, както и титлите в Доха, Индиън Уелс, Маями, Щутгарт, Рим и Сан Диего.

"Миналият сезон беше толкова странен, че може малко да те обърка. Исках да стъпя с двата крака на земята и да се съсредоточа върху упоритата работа на корта", подчерта тенисистката, цитирана от Ройтерс.

"Щастлива съм, защото се справихме в предсезонната подготовка. Тренировките бяха интензивни и свършихме голям обем работа. Чувствам, че сега вече наистина мога да се съсредоточа върху техническата част и да подобря още играта си", добави тя. 

Ига Швьонтек заяви, че не мисли толкова за защитата на титлата си на Qatar Open.
 
"Искам да започна този турнир като всеки друг играч, а всички ние правим така и започваме от едно и също място. Има много мачове за спечелване и различни препятствия за преодоляване. Искам да съм съсредоточена изцяло върху следващата стъпка.", завърши тя.